Jeugd & Onderwijs

Het jaar begon zoals andere jaren. Na het eerste kwartaal veranderde de hele wereld. Ook hoe wij de jeugd en het onderwijs van de gemeenten Woerden, Oudewater en Montfoort bereikten, inspireerden, ondersteunden en meer.

 

In 2020 bleven we aandacht het leesplezier van kinderen verhogen en besteedden we wederom aandacht aan het leesoffensief. In 2019 bleek namelijk, uit onderzoek, dat de leesvaardigheid en het leesplezier van 15-jarige scholieren in de afgelopen jaren achteruit gegaan. De achteruitgang van de leesvaardigheid houdt verband met de daling van het leesplezier. Die is al negen jaar aan de gang. Bijna de helft van de 15-jarigen vindt lezen tijdverspilling, 60 procent leest alleen als het moet of om informatie op te zoeken.

 

Op dit moment lezen zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland niet goed genoeg om bijvoorbeeld de bijsluiter van een medicijn goed te begrijpen. Dit aantal zal blijven groeien als er niet meer aandacht wordt besteed aan het leesplezier van kinderen. Lezen is cruciaal voor een goed bestaan in de huidige maatschappij. Om deze reden focussen wij ons op het leesplezier van kinderen vergroten, jong geleerd is oud gedaan.