Online aanbod

De wereld blijft zich in een rap tempo ontwikkelen. Vooral op digitaal gebied volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar snel op. Dit was al aan de orde voordat de coronamaatregelen van kracht waren. Vanwege deze maatregelen gebeurt er steeds meer online en op digitale apparaten.

 

De Bibliotheek biedt al meerdere jaren online vermaak in de vorm van de online bibliotheek, apps en meer. In 2020 hebben we na het eerste kwartaal en de start van de coronamaatregelen extra online activiteiten ter beschikking gesteld. Op deze manier hebben we leden zo veel mogelijk gecompenseerd voor de tijd dat ze geen of minder gebruik konden maken van de fysiek bibliotheek. Ook was dit een kans om inwoners die geen lid zijn te bereiken en te ondersteunen. We hadden daarom ook verschillende online activiteiten voor niet-leden.

De online Bibliotheek

De online Bibliotheek is beschikbaar voor iedereen, overal en altijd. Ook de online Bibliotheek is een plek waar meer dan alleen boeken te vinden zijn. Het is een plek waar lezen, luisteren, en leren voor jong en oud samenkomen. De coronapandemie heeft in 2020 gezorgd voor fors meer gebruik van de online Bibliotheek. Het aantal uitleningen van e-books in Het Groene Hart steeg met 33 procent, terwijl het jaar daarvoor de uitleningen stegen met 18 procent. Ook het aantal gemiddelde uitleningen per actief account is flink gestegen, van 18 uitleningen naar 25 uitleningen. Dit is stijging van 7 uitleningen per actief account, in 2019 was dit een stijging van 2 uitleningen.

 

Het aanbod van de online Bibliotheek is flink uitgebreid om mensen tegenmoet te komen tijdens de uitzonderlijke tijd die coronamaatregelen creëerden. Als eerste werden er in maart gratis luisterboeken toegevoegd aan de Luisterboeken app. Deze luisterboeken waren voor iedereen: leden en niet-leden.

VakantieBieb & ThuisBieb

De VakantieBieb is een gratis app voor leden en niet-leden. In de zomer kon iedereen genieten van 77 gratis e-books. De app is gericht op mensen kennis laten maken met gemakkelijk onderweg lezen en de mogelijkheden van de (online) Bibliotheek. Vooral met coronamaatregelen is online beschikbaarheid een belangrijk aandachtspunt voor de Bibliotheek.

 

Daarom is er na de start van de eerste lockdown gewerkt aan verschillende mogelijkheden om de Bibliotheek zoveel mogelijk bij mensen thuis te krijgen. De ThuisBieb was hier een van. Deze is gelanceerd in maart en is vergelijkbaar met de VakantieBieb. De ThuisBieb bood 100 gratis e-books en 100 gratis luisterboeken aan voor jong en oud.  De ThuisBieb was er om de Bibliotheek naar de mensen toe te brengen, zij konden immers niet naar de Bibliotheek komen. Ook zorgde de ThuisBieb voor vermaak, dit kwam goed van pas omdat veel activiteiten werden afgelast.

 

Nieuwe online Bibliotheek app
In de zomer van 2020 gingen we over naar een nieuwe online Bibliotheek app. Voorheen was er één app voor luisterboeken en één app voor e-books. In de nieuwe app vind je luisterboeken én e-books. De app is gebruiksvriendelijker, maakt het makkelijker om (luister)boeken te vinden, heeft een favorietenlijst, toont je leengeschiedenis, en toont persoonlijke tips.

Gegevens van de regio van de Bibliotheek Het Groene Hart

Gratis workshops & trainingen

In 2020 zijn veel mensen aan een nieuwe hobby begonnen. Leren is namelijk een goede manier om je hersenen te trainen en jezelf te vermaken. Zodat leden en niet-leden zich ook thuis konden verder ontwikkelen bood de Bibliotheek in 2020 gratis trainingen. Gebruikers leerden een nieuwe taal, hoe ze professionele foto’s kunnen maken met hun mobiel, spreekwoorden creatiever gebruiken en nog meer.